maanantai 10. syyskuuta 2012

Eilen ja tänään

Eilen aurinko paistoi , vietettiin syyskuista sunnuntaita , kotisunnuntaita . Koko perhe koolla , mies , minä ja tyttäret . Esikoiselta oli särkynyt pyykkikone ja tuli tänne pyykkäämään . Mikä onni , että särkyi se kone , tuli ihan itsestään perhepäivä  meille neljälle . Harvoin on oltu näin koolla viime vuosina .

Esikoinen on vähän yli viisikymppinen ja kuopus täyttänyt 34 heinäkuussa  , asunut ulkomailla vuosia .Nyt halusi tulla vuodeksi kotimaahan katsomaan josko täällä viihtyisi ja löytäisi työtä . Ja vanha totuushan on " kyllä työtä tekevälle löytyy ."


Kun oltiin koolla , tehtiin suunnitelmia metsän hoidosta ja muusta elämän menoon liittyvästä .
Meillä on kesämökki Koivujärvellä , rakkaudella ja innolla rakennettu , mieluinen ja sievä kun mikä . Mutta , mutta mikä lienee , kun me ei ole opittu mökkeilemään . Aina muka joku este , useimmiten se että mies ei halua lähteä , ei kuulema aika kulu siellä . Minä puolestani haaveilen , että tulisi aika , että saisin olla siellä tarpeekseni .

Siellä on punainen aitta pihlajan alla , vihreä ovi . Kun avaat oven tulet sisälle , astut punaiseksi maalatulle lattialle . Seinän vierillä ruskeat puusängyt , päätyseinällä nuorena tyttönä kutomani täkänä   , oikealla puolella ikkuna järvelle päin . -  Haluttiin vanhan ajan tyyliset pikkuruutuiset ikkunat , soman näköistä . Vasemmalle ovat raput ylisille , lakattua puuta , vielä puhtaat uutuuttaan , vaikka vuosia sitten tehdyt . Mikä onni nousta raput yläkertaan . Joka kerta noustessani ja yleensä aittaan tullessani ajattelen - olisipa ollut tällainen aitta silloin kun olin nuori , olisipa ollut tällainen kaide mille laskisin käteni noustessani rappuja pitkin . Olisinko nauttinut nuoruudesta vieläkin enemmän , kuin nautin silloin . Nyt kuvittelen että olisin .

Niin - eilen mieheni sanoi , jälleen kerran , " minä myyn sen mökin , kun kukaan ei näytä sitä tarvitsevan . - Kylmä koura riipaisi rintaani , ajattelin , Ettäkö sitä ei kukaan tarvitse ! - Minä tarvitsen  ! Pyörittelin ajatusta mielessäni koko loppu päivän , onko minun hyväksyttävä tämä asia ! Mikä tässä on vialla . Mies halusi sen mökin , teki suurella vaivalla , vuosien työ . Kun rakentaminen loppui , kyllästyi . Aluksi siellä kulettiin , yhdessä kesällä ja mies talvisin viikkoja pilkillä . Minä en päässyt silloin , työ sitoi kotimaisemiin . Mutta nyt  kun olisi aikaa eläkeläisellä , ei sinne mennä .

Tänä aamuna sitten miehelle tuli mieleen , että lähdetään laittamaan mökki talvikuntoon ja vene talviteloille . - Niin mentiin , tytär lähti mukaan . - Kuinka ollakaan , miehen mieli oli varmaan hiukan lauhtunut yön aikana , sillä nyt ei puhuttukaan myynnistä . Nyt suunniteltiin puuliiteriä ja kunnon käymälää . - Harmi , kun jäi katto pesemättä sammalsyöpöllä ja laiturikin pitää oikaista , kun jäät ovat viime talvena painaneet sen kieroon .

Mikä riemu , olin aistivinani jatkoa mökille . Siitä innostuneena rupesin suunnittelemaan . Kunhan talvi koittaa ja tulee hyvät jäät , tämä tyttö lähtee mökille yökuntiin . Otan läppärin kainalooni ja kokeilen tulisiko siellä inspiraatiota kirjoittamiseen .

Kesäksi laitan akulla toimivan moottorin ja köröttelen sinne milloin haluan . Saa toki mies tulla mukaan ja toki käytetään isompaa moottoria silloin . - Olisiko jo aika minunkin aikuistua , minkä takia minun täytyy päivystää kapusta kädessä , jos mies mitä ruokaa haluaisi . Laittakoon hän ruokansa ja minä laitan omani .

Ei kyllä kukaan usko mikä vastus liian ahkera mies on vaimolle . Kuusi päiväistä viikkoa nytkin on tehnyt heti keväästä , lumien lähdöstä saakka . Minäkään en voi laiskotella puhtaalla omallatunnolla . Mies likentelee kahdeksaakymmentä ja minäkään en enää mikään tyttönen ole , kahdeksas kymmen hyvästi jo alullaan .

Olisiko se vihdoin ja viimein aika hiukan toteuttaa itseään ja sanoa , MINÄ HALUAN . - Aika kuluu , päivien lukumäärä vähenee . Pitäisi elää , eikä ikäänkuin katsella sivusta kun ajan ratas pyörii järkähtämätöntä tahtiaan . Laittaisinko kapulan rattaisiin ja rämäyttäisin








2 kommenttia:

Nenunen tiällä kommentoi kirjoitti...

Kyllä voisit vähän "rämäyttää"silleen nätisti, rakentavasti;) Miehesikin olisi aika jo vähän höllätä, tai jää eläkepäivät kokemati. Kyllä pitäisi olla omaa tekemistä, omaa aikaa, tai vastaavasti yhteistä jotain joka ei liity mitenkään miehesi työhön ja sivua siihen liittyvään arkeen.

Tuosta mökkeilystä, tiedän ihmisiä omasta tuttavapiiristä, jotka ei yhtään voi käsittää mikä siinä on se juttu. Minä taas tykkäisin, kun vaan olisi pieninkään mökkeröinen.

Oli muutama vuosi sitten, edesmeneen mieheni pieni kotimökki. Kerettiin siellä joku kesä viettää, kunnes miehen veli päätti muuttaa sinne asumaan ja viettämään eläkepäiviä.

Olipa mukava kun kävit sivullani jälen jättämässä, poikkeehan vastakin. Tuossa meni kesä blogin osilta enempi hiljaiselossa, nyt olen sinne ahkerammin jotain töhertänyt.

kyllimarjaana kirjoitti...

Piiitkästä aikaa selailen blogejanija huomasin kommenttisi . Mitähän Sinulle kuuluu .