tiistai 9. syyskuuta 2008

Nuoruusmuistoja

" Jo vain tuntee ken Lappiin on kulkeutunut ,
mitä aiemmin ollut on vailla..."

Radio soitti äsken tutuista tutuimmakin sävelmän , Lapin jenkan . Ihan piti istahtaa kuuntelemaan . - Tuli mieleen 50-luku ja nuoruus . Silloin jäätiin siskon kanssa " leskeksi " .

Siihen aikaan nuoret miehet kulkivat savotoissa aina Lapin perukoita myöten .

Niin kävi sinäkin kesänä , kun syksy alkoi antaa merkkejä tulemisestaan , että Lappi rupesi kummasti vilahtelemaan miesten puheissa ja me tytöt arvailtiin sydän syrjällään , että jokohan se Lapinkuume iski taas . Viime talvena veljet sen saivat ja nyt se taitaa iskeä sulhasiinkin . - Siellä kuuluu olevan hyviä savotoita , rahan tulo nilallaan .- Täällä työt hakusalla , norkoilla pitää . -Siellä tällaiset miehet mieluisia , työtä vaikka kuin .
-Jokohan ? Itku taitaisi tulla siellä erämaissa .

- Ja perkele - itku ! Ei se itkemällä lähe leipä täälläkään .
- No ei , ei , kyllähän minä sen tiedän . Kovat on känsät käsissäsi , mutta kun niin kauas.-

Näin kuiskuteltiin puojin ylisillä pimenevinä iltoina . -

-Me tytöt nukuttiin puojissa kesäisin . - Keväällä , heti kun suinkin vain lämpeni ja vähänkään kesältä tuntui , sinne muutettiin .
- Täällä huoneella tukalassa ei kukaan jaksa nukkua . Siellä puojin ylisillä on hyvä nukkua , paljon paremmat unet .
-Joo , joo , mitkähän lie siellä paremmat . Pitäskö laittaa taas tänäkin kesänä paimenpoikalanka tuohon nurkalle , - nähtäs ja kuultas ne paremmat .
-Näin veljet kiusoittelivat meitä siskoja . - Sehän tietty , että eihän se nukkuminen yksistään ollut se mikä sinne puojiin veti . - Oli jännittävää rapsahtaako kivi ikkunaruutuun . -Tulkaa ulos , vai tullaanko me sinne . - Tehtiin miten milloinkin . Kavereilla oli moottoripyörät ja nahkatakit . Usein lähdettiin ajamaan mutkaista kylätietä . -Ruisvainiot tien varrella .- Sisko kaverinsa kanssa näytti sukeltavan mootoripyörällä ruispeltoon , kun tie teki mutkan . Kaksi päätä viilletti eteenpäin tähkäpäiden yläpuolella . Siskon poninhäntä liehui . - Ruisvainiot tuntuivat ikäänkuin imevän mootoripyörän äänen sisäänsä , kuului vain pyörän selässä istujien äänet .

Kun rupesi näyttämään sille että Lapinkuume todella iskee , me tytöt ajateltiin sinnitellä puojin ylisillä niin kauan , kunnes kaverit lähtevät pohjoiseen . - Puhuttiin asiat selviksi , sillä uskottava se oli .- Yöt olivat jo kylmiä . Kannettiin lammasnahkaveltitkin peiton painoksi .

Tulivat pimeät yöt ja elokuun kuutamot . Kulettiin lavatansseissa . Tervapadat paloivat valaisemassa lavan kaiteella . Syrjälän Jukka soitti ja lauloi , " ja kirkkaina tähdet palaa ja tammen latvasta katsoo kuu...

Viimein tuli se sunnuntai jolloin jätettiin haikeat hyvästit . - Pohjoinen kutsui .

Maanantaina , heti kun selvittiin navetalta ja aamutoimista , alettiin muuttaa makuuksia takaisin peräkamariin .

Me tytöt oltiin kovia laulamaan ja niin oli kyllä koko muukin perhe . Laulettiin jokaisessa mahdollisessa tilanteessa , niin nytkin . Ei siinä sen kummemmin lauluja valittu , laulettiin mitä sattui , usein tietenkin sen kertaista muoti-iskelmää . -Siihen aikaan sattui olemaan muodissa sellainen kuin- "pois armas lähti , sammui taivaalla tähti ... "

Mielet olivat haikeat . Me kulettiin puojin ja peräkamarin väliä kantamusten kanssa ja laulettiin halulla ja hartaasti - " poiis armas läähti , sammui taivaalla täähti ... "

Mutta voi kurjuus , nuo veljet , koiranleuat olivat seuranneet mielenkiinnolla touhujamme . Kun tulivat kahville puolen päivän aikaan , alkoivat kiusoitella . " Tytöt lauloivat aamulla , pois armas lähti , sen takia kun sulhaiset meni Lapin savottaan . Saapa nähä , sammuiko se viimeinenkin tähti !? "

Eihän me, onnettomat , oltu laulaessaan huomattu , miten hassulta se kuullosti veljien korvaan , kun tiesivät tapahtumat . Ei oltu tarkoituksella laulettu , vaan sen takia, kun se sattui olemaan muoti-iskelmä . Vaan sitäkös nämä hyväkkäät uskoivat .

Viikot kuluivat . - Tuli kirje pohjoisen perukoilta . - Savotta löytyi , mutta on niin ikävä . - Tulen käymään heti kun voin .

Eräänä lauantaina alkutalvesta , siivottiin siskojen kanssa . Minulla oli lattian pesuvuoro . Lähdin hakemaan vettä karjakeittiöstä . Kävelin vesisanko kädessä pihalla , kun korvaan kuului mootoripyörän ääni . - Sydän teki ylimääräisen loikan . - Kukaan toinen ei kaasuta noin , yksi vain .- Keksin juonen , palasin karjakeittiöön . Jäin ovenrakoon kuuntelemaan . Kun kuulin mootoripyörän olevan talon kohdalla menin ovesta pihalle , muka sattumalta . -- Ja voi riemu , tuttu mies ja tuttu pyörä . - Tehtiin illaksi treffit .

Kyllimarjaana

1 kommentti:

Anne kirjoitti...

Hei Kyllimarjaana,
Oli mukava tarina sinulla tässä. Ja loppukin oli kuin jostakin rakkaus elokuvasta. Mutta pääasia, että loppui hyvin, onnellisesti.

Missä päin asut?
Minä asun Helsingissä ja täällä on tullut lunta tosi paljon. On paljon valoisampaa ja niin kaunista.
Terveisin "Angels are for us"